Η Ουγγρική Επανάσταση του 1956

 


Η Ουγγρική Επανάσταση του 1956 αποτέλεσε το πρώτο έντονο δείγμα διάλυσης (και τυραννίας) του Ανατολικού Κομμουνιστικού Μπλοκ που σχηματίστηκε με το σύμφωνο της Βαρσοβίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Στην Ουγγαρία μετά το τέλος του Πολέμου επιβλήθηκε σκληρό Κομμουνιστικό καθεστώς. Η χώρα καταλήφθηκε από τον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό και τέθηκε υπό τη διακυβέρνηση του Εργατικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος της Ουγγαρίας που ακολουθούσε πιστά τις εντολές του Ιωσήφ Στάλιν. Οι πολίτες φυσικά δεν ερωτήθηκαν, ούτε είχαν κανένα πολιτικό δικαίωμα ή μέσο να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Λίγα χρόνια μετά το θάνατο του αιμοσταγούς δικτάτορα Στάλιν, το 1953, η φτώχεια και η ανέχεια του λαού της Ουγγαρίας, τον οδήγησε στην εξέγερση.

Στις 23 Οκτωβρίου του 1956 χιλιάδες πολίτες της Ουγγαρίας ξεκινούν μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες ώστε να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα και να φύγουν από την σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ.

Η απάντηση της Ουγγρικής Κρατικής Αστυνομίας ήταν να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Ωστόσο το κίνημα ήταν μαζικότατο και έλαβε τεράστιες διαστάσεις.

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ίμρε Νάγκι προσχώρησε στο πλευρό των επαναστατών. Υποσχέθηκε πολιτικά δικαιώματα, στροφή προς μια λιγότερο κομμουνιστική πολιτική αλλά και -το σημαντικότερο- απόσυρση της Ουγγαρίας από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και την επιρροή της Μόσχας.

Φυσικά η ΕΣΣΔ δεν αναγνώριζε τέτοια «δικαιώματα αυτοδιάθεσης» σε υποτελείς χώρες. Διέταξε λοιπόν την εισβολή ρωσικών Τεθωρακισμένων και στρατευμάτων από την γειτονική Ρουμανία με σκοπό την καταστολή της εξέγερσης.

Δύο χιλιάδες ρωσικά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στη Βουδαπέστη, ενώ η Αεροπορία της ΕΣΣΔ βομβάρδισε ανηλεώς την πόλη. Η σφαγή που ακολούθησε ήταν σκληρότατη. Οι νεκροί Ούγγροι ανέρχονται στις δυόμισι χιλιάδες, ενώ εκατοντάδες συνελήφθησαν τις επόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός Ίμρε Νάγκι απαγχονίστηκε με εντολή της ΕΣΣΔ.

Τις λίγες ημέρες που η Βουδαπέστη ήταν ελεύθερη, περισσότεροι από χίλιοι Ούγγροι συνέτριψαν το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Στάλιν αφήνοντας ανέπαφες μόνο τις μπότες του.

Η Ουγγρική Επανάσταση ήταν μια γενναία, παλλαϊκή, προσπάθεια αποτίναξης της κομμουνιστικής δικτατορίας που πνίγηκε στο αίμα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΧΑΟΣ (ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ)

Η μεγαλύτερη πράξη της εξέγερσης... είναι η δημιουργία.

Ιλιάς - Το αίμα αυτό, καυχώμαι εγώ πως έχω.