Η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ


Το πρώτο σαμποτάζ της ΠΕΑΝ ήταν ενάντια στην Οργάνωση Εθνικοσοσιαλιστικών Δυνάμεων Ελλάδας (ΟΕΔΕ) και έγινε στα τέλη Αυγούστου 1942 έναντι στα άδεια γραφεία της οργάνωσης σε βραδινή ώρα δίχως να προκύψουν θύματα. Όμως η ΠΕΑΝ συνέχισε τη δράση της με μια από τις σπουδαιότερες αντιστασιακές ενέργειες που έγιναν στην Ευρώπη, την ανατίναξη της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης  ΕΣΠΟ   στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, η οποία μεταξύ άλλων στρατολογούσε και Έλληνες για λογαριασμό του πολυεθνικού τμήματος των Waffen SS. Στην ανατίναξη συμμετείχαν εκτός από τον Κώστα Περρίκο και οι Αντώνης Μυτιληναίος, Τάκης Μιχαηλίδης, Νίκος Μούρτος, Νίκος Λάζαρης, Σπύρος Στανωτάς, Σπύρος Γαλάτης, Ιουλία Μπίμπα και η Αικατερίνη Μπέση. Στην ανατίναξη σκοτώθηκαν περίπου 30 Έλληνες μέλη της ΕΣΠΟ, μεταξύ των οποίων ήταν και ο αρχηγός της.
Σκοτώθηκαν 29 μέλη της ΕΣΠΟ ενώ 27 μέλη τραυματίστηκαν καθώς γύρω στους έξι Γερμανούς τραυματίστηκαν ελαφρά) και οπλίτες της λέσχης αξιωματικών των Γερμανών που βρισκόταν πάνω από τα γραφεία.
Το σαμποτάζ θεωρήθηκε από τους Βρετανούς ως πρόωρο, ενώ και οι οργανώσεις γύρω από το ΚΚΕ το καταδίκασαν ως προβοκάτσια. Η στάση του ΚΚΕ μπορεί να ερμηνευτεί ως μη ανοχή σε ένοπλο αγώνα που δεν έλεγχε το ίδιο αλλά και στην θεώρηση της ενέργειας ως ατομική τρομοκρατία.
Υπεύθυνο για το σαμποτάζ οι Ιταλικές και Γερμανικές αρχές θεώρησαν αρχικά το ΕΑΜ και εβραϊκούς κύκλους, αλλά σταδιακά βρέθηκαν στα ίχνη των μελών της, οι οποίοι συνέχιζαν να σχεδιάζουν ένοπλες εκτελέσεις δοσίλογων όπως τον σχεδιασμό για την εκτέλεση του αρχηγού της ΕΣΠΟ Καλλιθέας ή και την ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ της ίδιας συνοικίας. Μετά από προδοσία λόγω χρημάτων συνδέσμου της ΠΕΑΝ, τα περισσότερα μέλη της ηγεσίας της οργάνωσης συλλαμβάνονται. Ο επιχειρησιακός αρχηγός Κώστας Περρίκος εκτελέστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1943. Οι Σκούρας, Κατεβάτης, Λόης και  Παππαδόπουλος εκτελέστηκαν στις 7 Ιανουαρίου 1943. Δραπέτευσε ο Μυτιληναίος ενώ ο Γαλάτης φυλακίστηκε ισόβια και επέστρεψε στην Ελλάδα με κλονισμένη υγεία. Ο προδότης της οργάνωσης αφού καταδικάστηκε από δικαστήριο της οργάνωσης  Όμηρος εκτελέστηκε. Ως αποτέλεσμα των συλλήψεων η οργάνωση έπαψε να έχει ενεργή ένοπλη αντιστασιακή δράση από τον Νοέμβριο του 1942.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ἡ κατανυκτική περιγραφή τοῦ Παπαδιαμάντη

Εἰς μνήμην Κωνσταντίνου

Ο επιτάφιος μου θα χαραχτεί στα λατινικά, αλλά ελληνικά έχω σκεφτεί και ζήσει.