Μάχη του Ματζικερτ: Η αρχή του τέλους.

Του Κλασικού Έλληνος

 Στις 26 Αυγούστου του 1071, διεξάγεται η Μάχη του Μαντζικέρτ. Μια μάχη τρομερή, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς τις στρατιωτικές δυνάμεις των αντικρουόμενων. Από την πλευρά των Βυζαντινών, 40.000 μάχιμοι στρατιώτες, ενώ από την πλευρά των Σελτζούκων Τούρκων, 30.000 άνδρες. Και το αποτέλεσμα αυτής της μάχης στην οποία οι Βυζαντινοί είχαν το πάνω χέρι με υπεράριθμα στρατεύματα; Παταγώδης Ήττα! Ο αυτοκράτωρ Ρωμανός Διογένης, είχε αναλάβει αυτήν την εκστρατεία κατά των Σελτζούκων, η οποία τερματίστηκε, με την αιχμαλωσία του ίδιου του αυτοκράτωρος Ρωμανού, σε εκείνη την μάχη.
 Δυστυχώς όμως, αυτή η πανωλεθρία, δεν σήμανε απλά το τέλος μιας εκστρατεία ή απλά την ήττα σε έναν πόλεμο. Σήμανε το τέλος του Βυζαντινού Πολιτισμού, αν και πολλούς αιώνες πρίν την άλωση. Αυτή η μάχη ήταν η τελευταία ελπίδα των Βυζαντινών να ανακόψουν τις βαρβαρικές φυλές των Τούρκων που έρχονταν από τα βάθη των Μογγολικών Χωρών της Ασίας. Αυτή η έλευση των βαρβάρων ήταν που τελικώς κατέστρεψε - το 1453 - την ΚΠόλη. Άρα λοιπόν, έχασαν την τελευταία ευκαιρία για την αναχαίτιση των Τούρκων, οι οποίοι έπειτα κατοίκισαν στις πόλεις τους, υπερίσχυσαν πληθυσμιακά, και τελικώς τους εξάλειψαν πολιτισμικά.
 Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι παρακινδυνευμένο να πούμε πώς ο τελικός απολογισμός των θυμάτων της μάχης - 8.000 νεκροί και πολλοί σκλάβοι - δεν τίποτε μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που θα επέλθει μετά από κάποιους αιώνες. Έτσι άρχισε παρακμή στην Αυτοκρατορία η οποία οδήγησε στο άδοξο τέλος της.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ἡ κατανυκτική περιγραφή τοῦ Παπαδιαμάντη

Εἰς μνήμην Κωνσταντίνου

Ο επιτάφιος μου θα χαραχτεί στα λατινικά, αλλά ελληνικά έχω σκεφτεί και ζήσει.