Οι φύλακες της Ορθοδοξίας.

 Σε μια εποχή όπου η Ορθοδοξία δεν διδάσκεται στα σχολεία και οι άνθρωποι συνηθίζουν να μην είναι και "τόσο θρησκευόμενοι" όπως οι ίδιοι παραδέχονται, απορεί κανείς πως η πίστη μας δεν έχει ξεχαστεί τελείως. Η απάντηση είναι απλή. Η Ορθοδοξία είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας. Είναι παντού γύρω μας. Στην σημαία μας, στο σύνταγμα μας, στις εκκλησίες τις κάθε γειτονίας, στα ξωκλήσια, στην Ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, στα ονόματα μας. Παντού. Μα το κυριότερο: στην Εθνική Ζωή μας. Οι παραδόσεις των Ελλήνων λειτουργούν ως θεματοφύλακας του Χριστιανισμού. Όλοι έχουμε παράδοση την Λαμπρή να σουβλίζουμε αρνί. Όλοι έχουμε ως συνήθεια, στις δύσκολες στιγμές να κάνουμε τον σταυρό μας. 
 Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι άθεοι δεν δέχονται τέτοια έθιμα. Μάλιστα δεν δέχονται. Εγώ μιλώ για τους πραγματικούς Έλληνες. Για τους πραγματικούς Έλληνες. Όχι για εκείνους που είτε για λόγους εγωκεντρισμού, είτε μοντερνισμού, είτε οτιδήποτε άλλο, δεν δέχονται την Ορθόδοξη πίστη. Και θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν ακόμα αρκετοί τέτοιοι Έλληνες. Επίσης θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως ούτε οι μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν τέτοια έθιμα. Βεβαίως, μα ούτε εκείνοι είναι Έλληνες!
 Όταν, λοιπόν, μιλάω για "φύλακες"τις Ορθοδοξίας, μιλώ για εκείνα τα έθιμα και εκείνες τις αξίες. Για παράδειγμα λοιπόν θα ήθελα να σας δείξω κάτι. Χθες στην Χαλκίδα ήταν η παραμονή της εορτής της Αγίας Παρασκευής. Πλήθος χριστιανών κατέκλυσε τους δρόμους της πόλεως για να γιορτάσει και να προσευχηθεί. Όταν αντικρίζεις αυτό το πλήθος τότε νιώθεις πραγματικά πως η Ορθοδοξία ζει. Αυτές οι αξίες. Αυτά τα ιδανικά είναι που κρατούν τους Έλληνας ενωμένους.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ἡ κατανυκτική περιγραφή τοῦ Παπαδιαμάντη

Εἰς μνήμην Κωνσταντίνου

Ο επιτάφιος μου θα χαραχτεί στα λατινικά, αλλά ελληνικά έχω σκεφτεί και ζήσει.