Θα πάρω μιαν ανηφοριά.

Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Θ΄ αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα
μεσ΄ τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές.
Ψάχνοντας για τη Λευτεριά θα ΄χω παρέα μόνη
κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές.
Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ΄ρθει το καλοκαίρι
Τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Τα σκαλοπάτια θ΄ ανεβώ, θα μπω σ΄ ενα παλάτι,
το ξέρω θαν απάτη, δεν θαν αληθινό.
Μεσ΄ το παλάτι θα γυρνώ ώσπου να βρω τον θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο να κάθεται σ΄ αυτό.
Κόρη πανώρια θα της πω, άνοιξε τα φτερά σου
και πάρε με κοντά σου, μονάχα αυτό ζητώ.

Ευαγόρας Παλικαρίδης


 Ο αγώνας όλου του Κυπριακού Λαού για ένωση με την μητέρα Ελλάς. Το αθάνατο σύνθημα τις ΕΟΚΑ, αντηχεί ακόμη στις καρδιές των Κυπρίων. ΕΛΛΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ. Η ΕΝΩΣΗ της Κυπρού με την Ελλάδα, την ομόδοξη, ομόγλωσση και ομόφυλη χώρα, με μια λέξη την αδελφή της. Η Κύπρος δεν είναι απλά Ελληνική. ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ. Τα χώματα αυτά τα πάτησαν, τα δόξασαν και τα πότισαν με αίμα οι Έλληνες. Γρίβας, Αυξεντίου, Παλικαρίδης μόνο ένα δείγμα από εκείνους που πέθαναν για να γίνει η Κύπρος Ελληνική.

 Μαζί με αυτούς σκοτώθηκαν και τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ. Ο Έλλην στρατηγός της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) είχε πεί στους στράτιώτες του: "Θα μείνουμε εδώ και θα πολεμήσωμε, ακόμα και εάν χρειαστεί να περάσουν από πάνω μας τα Τούρκικα Άρματα. ΔΕΝ θα τους χαρίσωμε την Κύπρο μας!". Το Ψευδοκράτος σας, μισή μας πατρίδα.
  Ποτάμι το αίμα που χύθηκε για λευτεριά. Ο Ευαγόρας Παλικαρίδης, ένας μαθητής τα έβαλε με τους Άγγλους και απαγχονίστηκε. Μα είχε πει και το περήφανο: Στην Κύπρο την αθάνατη, στην Κύπρο την γενναία, είναι καιρός να στήσουμε Ελληνική Σημαία. Και π Γρηγόρης Αυξεντίου είχε πει: "Ου περί χρημάτων, αλλά περί αρετής αγωνιζώμεθα. Την Ελλάδα θέλωμεν κι ας τρώγωμεν πέτρες, και ας καιγόμαστε ζωντανοί σαν λαμπάδες. Εμείς Ελλάδα θέλωμεν.". Ναι, τέτοια ήταν η επιθυμία τους για λευτεριά και ένωση με την πατρίδα μας. Η θρυλική ΕΟΚΑ με τους αγώνες της θα πρέπι να μας εμπνέει όλους αιώνια. ΚΥΠΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΧΑΟΣ (ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ)

ΓΑΙΑ (ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ)

Η μεγαλύτερη πράξη της εξέγερσης... είναι η δημιουργία.